6.12.2022

Pro Mikkeli -mitalilla palkittu Olli Jokinen on tuonut Mikkeliin aimo annoksen positiivisuutta ja voittamisen kulttuuria

Kuva: Mikko Kankainen
Kuva: Mikko Kankainen

Keväällä 2022 Mikkelissä koettiin jotain uutta. Jukurit pelasi ensimmäistä kertaa Liigan pudotuspeleissä. Sensaatiomaisesti kakkossijalle runkosarjassa yltänyt joukkue keräsi Mikkelille valtakunnallista näkyvyyttä. Päävalmentaja Olli Jokisen johdolla syntyi ilmiö, joka jatkuu edelleen positiivisen ja innostavan työskentelykulttuurin kautta. Samalla Jokinen toteuttaa nöyränä unelmaansa ammattilaisjoukkueen valmentajana maineikkaan pelaajauransa jälkeen. Mikkelin kaupunginhallitus myönsi Jokiselle Pro Mikkeli -mitalin.

 – Tällainen tunnustus (Pro Mikkeli) kaupungilta tuli yllättäen, mutta totta kai olen otettu, Olli Jokinen sanoo.

– Ei täällä tunnustusten takia valmenneta, Jokinen kuitenkin jatkaa savolaisen vaatimattomaan tapaan.

– Keskittyminen on pelaajien auttamisessa ja siinä, että vien joukkuetta eteenpäin.

Jokinen valittiin aiemmin syksyllä yleisöäänestyksessä vuoden positiivisimmaksi mikkeliläiseksi. Positiivisuus näkyykin Jukurien ilmapiirissä päivittäin.

– Jääkiekko on pelaajille mieluisa ammatti, josta pitäisi pystyä nauttimaan. Positiivinen pöhinä antaa energiaa. On paljon mukavampaa olla, kun ei koko ajan osoitella sormella eikä katsota pelaamista ja työntekoa negatiivisuuden kautta, Jokinen pohtii.

– Jokaisesta ihmisestä löytyy positiivisia puolia. Uskon paljon positiivisuuden vaalimiseen, se tulee luonnostaan eikä sitä ei pysty feikkaamaan.

Pelkästään positiivisuus yksinään harvemmin luo menestystä. Jokisen mukaan Jukureissa isoa arvoa näyttelee rehellisyys ja uskallus näyttää muille tunteensa, ne negatiivisetkin. Jos kopissa on hyvä fiilis, näkyy se myös jäällä.

– Ryhmässä on voimaa. Jos pari pelaajaa on liikkeellä negatiivisella fiiliksellä, loput, joilla on positiivinen fiilis, kyllä vetää negailijatkin positiivilaariin mukaan, Jokinen muotoilee.


Työ Mikkelissä on vielä kesken


”Kuinka kauan Liiga jaksaa roikottaa sarjan arvoa halveeraavaa Jukureita mukanaan?” Näin kysyi kriittinen kolumni jääkiekon seuraajien suosimassa Jatkoaika.comissa lokakuussa 2020. Sittemmin ääni kellossa on muuttunut. Ylistystä kerännyt Jokinen vaimensi epäilijät viime kaudella. Jukurien runkosarjan toinen sija jatkui seurahistorian ensimmäisissä Liigan pudotuspeleissä.

Kevät päättyi niukimmalla mahdollisella tavalla ratkaisevassa ottelussa Kouvolan KooKoota vastaan. Jokisen projekti jäi ja on yhä Mikkelissä kesken. Nimet lyötiin jatkosopimuspapereihin.

– Olen jollain tapaa kiitollisuuden velassa Jukurien organisaatiolle siitä, että sain tämän mahdollisuuden. Meillä on projekti kesken.

Jokinen haluaa jättää jälkensä Jukureihin, niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Valmentajana Jokisen mieltä lämmittää pelaajien onnistumiset ja kehittyminen. 

– Sitten joskus, kun täältä poistun, haluan, että olen jättänyt jäljen. Haluan valmennustiimini kanssa vetää seuran kulttuuria ja identiteettiä johonkin suuntaan. Tällä hetkellä jälki ei vielä ole tarpeeksi iso.

Pro Mikkeli -mitalin julkistusajankohta on perinteisesti itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Pohjois-Amerikassa vuosikausia asunut Jokinen muistuttaa, että itsenäisessä Suomessa ihmisen on hyvä olla.

– Itsenäisyyspäivä herättää paljon tunteita, varsinkin nykyisessä maailmantilanteessa. Kyseessä on aina hieno päivä, olipa silloin Suomessa tai ulkomailla.

Jokiselle itsenäisyyspäivän aika on myös tuplajuhlan aikaa.

– Siinä tuleekin aina pari juhlapäivää peräkkäin, koska minulla on edellisenä päivänä synttärit, Jokinen naurahtaa.

Tällä kertaa Jokinen saakin viettää synttärijatkojaan ja itsenäisyyspäivää Pro Mikkeli -mitalistina.

Olli Jokinen
- syntynyt 5.12.1978 Kuopiossa
- pelasi NHL-ammattilaisena vuosina 1997–2017
- Jukurien päävalmentaja vuodesta 2021 lähtien
- asuu Mikkelissä ja Helsingissä

Jaa