10.2.2022

Mikkelissä kulttuurikuuri syöksyy arjen keskelle

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarjamme on kulttuuritunnelmissa.

Seis! Olet altistunut! Tällä kertaa et kuitenkaan koronavirukselle, vaan kulttuurille. Miltä tuntuu? Onko olosi normaali? Eikö? Hyvä, nimittäin kulttuurin positiivisia vaikutuksia ei voi kiistää. Mikkelissä kulttuurikuuri annostellaan nyt jokapäiväiseen elämäämme.

Kulttuuri lisää hyvinvointia ja voi tehdä arkisestakin asioinnista elämyksen. Kulttuurilla on myös rakentava vaikutus: Se voi toimia liimana eri asioille, ryhmille ja merkityksille. Kulttuuri ympäröi monin tavoin yhteiskuntaamme. Varoituksen sanana kerrottakoon, että kulttuuri saattaa aiheuttaa inspiraatiota ja innostusta. Voit ehkä joutua tilanteen eteen, jolloin museoon meneminen on toistuva asia ja uudenlaiseen tapahtumaan osallistuminen on päivänselvää. Yhtäkkiä huomaat katselevasi maailmaa eri silmin.

Mikkelin kaupungin sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen kehittämishanke eli Kulttuurin unelmavuosi tuo kulttuurin osaksi mikkeliläisten arkea. Hankepäällikkö Jatta Juhola kokee, että ihmisten kulttuuripatoumat jatkavat vain kasvuaan. Elämysten nälkä kurnii, eikä paikan päällä koettua kulttuuria päihitä parhainkaan etälähetys tai taltiointi.

– Vaikka koronan alkuvaiheilla moni kulttuuritapahtuma toimi ihan hyvin verkossa, on uutuudenviehätys jo kadonnut. Verkkolähetys esimerkiksi klassisen musiikin konsertista ei tarjoa samaa immersiivisyyttä ja yhteisöllisyyttä kuin livetapahtuma, Juhola tuumaa.

Saman ajatuksen jakaa Juholan työpari, hankekoordinaattori Tiina-Riikka Turunen.

– Kaipaan erityisesti livekeikkoja! Aina kun tautitilanne on helpottanut ja rajoitukset ovat löystyneet, ovat ihmiset olleet rohkeita ja innokkaita osallistumaan kulttuuritapahtumiin, Turunen sanoo ja jatkaa: Jos jotakin hyvää kulttuurin kannalta pandemiasta etsii, ovat ihmiset rohkaistuneet kokeilemaan eri asioita ja alkaneet itsekin tuottaa kulttuuria. Tästä esimerkki on ollut karanteenitaide. Ylipäänsä ihmisillä tuntuisi olevan madaltanut kynnys osallistua ja tehdä.

Lukeminenkin on kulttuuria

Uutinen ei ole enää se, että koronan viheliäinen jälkikasvu omikron sekoitti alkuvuoden 2022 pakkaa, jolloin unelmavuoden aloitustapahtumat jouduttiin siirtämään. Hanketyö on kuitenkin jatkunut koko ajan taustalla. Maaliskuussa yksi näkyvimmistä tempauksista on 24 tunnin lukumaraton, joka järjestetään 11.–12.3. Unelmavuoden naiset eivät äkkiseltään saa mieleen vastaavaa haastetta muualta, joten Mikkeli kulkee asiassa eturintamassa.

– Ajatuksena on haastaa yhteisöjä, seuroja ja henkilöitä osallistumaan lukemaan ääneen. Paikkana on torikahvila Toripulu. Teemana on sadut ja tarinat, mutta kirjoja on laajasti lasten saduista aina tietokirjoihin sekä yön pimeinä tunteina aikansa kiellettyihin kirjoihin, Jatta Juhola paljastaa suunnitelmia.

Kirjallisuuden kulttuurivaikutukset ovat monipuoliset, mutta lukutaito ja lukemisen into eivät ole itsestäänselvyyksiä. Tempauksen on tarkoitus muistuttaa lukutaidon ja lukutaidon opetuksen merkityksestä sekä kirjojen ja tarinoiden loputtomasta maailmasta, joka on mainio lääke ja lohdutus sosiaalisen median, vilkkuvien valojen ja epämiellyttävien uutisvirtojen hektisessä ympäristössämme.

Mutta millaisia kulttuurin kuluttajia Jatta Juhola ja Tiina-Riikka Turunen itse ovat?

– Kyllähän me molemmat varmaan olemme suurkuluttajia, Turunen vastaa.

– Minulla ainakin kulttuuri on päivittäistä; elokuvat, lukeminen, musiikin kuunteleminenkin on kulttuuria.

Juhola taas määrittelee itsensä elämyshaukaksi.

– Iloitsen valtavasti tapahtumista ja pyrin osallistumaan aina, kun jotakin täällä Mikkelissä järjestetään. Olen erityisen innostunut kaikesta ei niin tyypillisestä tai kokeilevista jutuista. Sen lisäksi käyn ahkerasti museoissa ja teatterin ohjelmisto tulee käytyä läpi. Myös luen ja olen kiinnostunut sanataiteesta. Kirjoitan päiväkirjaa, Juhola luettelee.

***

Kulttuurin unelmavuosi tuo kulttuurin, taiteen ja viihteen lähelle sinua, työllistäen samalla alueen toimijoita. Hankkeen rahoittavat Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Mikkelin kaupunki.

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.

Jaa